Jó kávét találni nem egyszerű manapság, hiszen számtalan márka közül válogathatunk, de a legtöbbje sajnos silány minőséget képvisel. Az már önmagában intő jel lehet, ha túl kedvező az ára, ugyanis a minőségi kávék lényegesen drágábban szerezhetőek be és nem feltétlenül kaphatóak még a nagyobb szupermarketekben sem. Ez azért van, mert a minőségi kávék előállítása nagyobb költségekkel jár, a tömegtermelésűekkel ellentétben.
Speciális kávészaküzletekben vásárolhatunk valódi prémium kávékat, amelyek mind ízre, mind illatra kiválóak és különlegesek. Az efféle boltokban vagy kávézókban a dolgozóknak szükségük van megfelelő kávéismeretekre is.
Na, de miért is vélik sokan úgy, hogy a szemes kávék közt kell keresni az igazán ütős feketét?
Azért esküsznek többen a szemes kávéra, mert jellemzően hosszabb ideig megőrzik a frissességüket és aromásabbak, ízesebbek. Frissen őrölve az illatuk is intenzívebb, ezáltal a kávéfogyasztás élménye is jobbá válik.
Viszont bármennyire is jó minőségű kávéhoz sikerült hozzájutnunk, hamar megszűnik a lelkesedésünk, ha nem tároljuk megfelelően. Amennyiben erre nem figyelünk oda, a kávészemek teljesen elveszíthetik eredeti aromájukat. A kávészemek, ha sokat érintkeznek a levegővel, magába szívják a környezetükben terjedő szagokat és a kávébab valódi illata elillan. Ma már kaphatóak speciális aromazáró dobozok, ezért célszerű ilyet beszereznünk.
Ha nem iszunk olyan sok kávét
Amennyiben úgy számolunk, hogy nem fogunk sok kávét inni, lehet praktikusabb kapszulás kávégépet beszereznünk. A mai kávékapszulák (például a Dolce Gusto kávékapszula) és kapszulás gépek együtt nagyszerű kávét képesek elénk rakni pillanatok alatt. Persze nem a legkörnyezetbarátabb megoldás!